Hoopvol onderweg met Paus Franciscus
Midden in de zomer ontvingen bisschoppen, priesters, diakens, godgewijden, seminaristen, en pastorale actoren de uitnodiging om op 28 september de paus te ontmoeten.
Een uitgebreide delegatie uit de Kempen, waaronder enkele medewerkers van de Pastorale Eenheid Heilige Thomas, ging met veel plezier op deze uitnodiging in en vertrok in de vroegere uren van een miezerige en kille herfstdag richting de Basiliek van Koekelberg. De bus die dankzij het Dekenaat Zuiderkempen werd ingelegd, maakte het ons heel gemakkelijk.
Bij aankomst bleek al snel dat we niet de enigen waren: er stonden zo’n 3.000 mensen aan te schuiven, die vanuit alle delen van het land de weg naar de Basiliek hadden gevonden. In deze wachtrijen ervaarden sommigen een blij weerzien met mensen die ze al lang niet meer ontmoet hadden.
Toen we de ingang naderden hield de regen op, brak de zon door en verscheen zelfs een regenboog. Welk teken kan een mens zich nog meer wensen?
Tijdens het wachten op de aankomst van de paus konden we genieten van de repetitie van het koor. Ze oefenden o.a. het lied ‘Pelgrims van Hoop’, een hymne geschreven voor het Jubeljaar 2025. Dat sloot naadloos aan bij het thema van bezoek van Paus Franciscus aan België: Hoopvol Onderweg.
De paus liet iets langer dan gepland op zich wachten omdat hij eerst nog eens verassingsbezoek bracht aan Brusselse daklozen.
Toen de paus aankwam en buiten begroet werd, sprak o.a. Mgr. Aerts de aanwezigen toe. Na binnenkomst in de Basiliek, werd Franciscus met een oorverdovend applaus verwelkomd, waarna Aartsbisschop Luc Terlinden hem officieel verwelkomde.
Na deze verwelkoming mochten zes mensen de paus een vraag stellen. In zijn antwoord sprak de paus over evangelisatie, vreugde en barmhartigheid als inspiratie voor de Belgische Kerk in beweging.
Deze evangelisatie of verkondiging kan en moet volgens de paus op verschillende manieren gebeuren want: “we zijn allemaal op weg naar ontmoeting met de Heer, maar langs verschillende wegen.”
Volgens de paus zal de vreugde van het hart ook mensen aantrekken die ver van God staan. Verwijzend naar zijn voorganger Ratzinger, zei hij: “Waar vreugde ontbreekt en er geen humor meer is, daar kan de Heilige Geest niet aanwezig zijn” om te vervolgen: “Deze vreugde moet tot uiting komen in jullie verkondiging, vieringen en inzet!”
Tenslotte had de paus het over barmhartigheid: “We kunnen allemaal fouten maken, maar niemand is fout en voor altijd verloren. God neemt zijn liefde voor jou nooit terug.”
Na zijn toespraak, zegende Franciscus de aanwezigen. Vervolgens werd hij – nadat hij nog uitgebreid de tijd nam om aanwezigen te begroeten – opnieuw naar buiten gereden om zijn programma te vervolgen met een bezoek aan de UCL Louvain.
Na een korte wandeling naar de bus en een gezellige koffiestop, reden we uitgebreid napratend terug naar de Kempen in het besef dat we een unieke ervaring rijker waren.
Dit artikel is mee geïnspireerd op Paus aan kerkmedewerkers in België: straal vreugde uit! | Otheo