Heilige Huisjes stelt nieuwe kerk Onze-Lieve-Vrouw-op-’t-Zand voor

Op zondag 21 april stellen de architecten van de nieuwe kerk van Onze-Lieve-Vrouw-op-’t-Zand, aan de Nederrij in Herentals, de bouwwerken voor aan het grote publiek. De nieuwe kerk wordt een architecturaal hoogstandje, zo is te zien op enkele foto’s.

Er wordt al een lange tijd gebouwd aan de nieuwe kerk achteraan het domein van het koetshuis van Le Paige, in de Nederrij in Herentals. Op uitnodiging van de stad Herentals werd door het team Vlaamse Bouwmeester een projectoproep uitgeschreven voor de bouw van een nieuwe kerk. Vermits er geen bestaande vierende gemeenschap meer aanwezig was, werd hierin gesteld dat het niet om een traditionele kerk zou gaan, maar om een sacrale plaats die ook de toevallige voorbijganger aanspreekt. Het gebouw zou bovendien plaats bieden aan het historische beeld van ‘Onze-Lieve-Vrouw op ’t zand’. De internationale oproep kreeg 63 kandidaturen, waaruit na een uitgebreide selectieprocedure de architectenbureaus Ted’A en GAFPA als winnaar werden gekozen.

De vzw Heilige Huisjes nodigt iedereen graag uit om kennis te maken met dit unieke project in Europa. Architecten Jaume Mayol uit Mallorca en Floris De Bruyn uit Gent geven toelichting bij hun antwoord op de projectoproep en lichten het concept en de unieke bouwmethode van deze nieuwe kerk toe. Laurens Moubax, verantwoordelijke stadsontwikkeling, situeert het als een onderdeel van het vestenverhaal van de stad Herentals en als de toekomstige toeristische hoofdpoort voor de Kempense Heuvelrug en de Netevallei. Aansluitend is er de mogelijkheid om de bouwwerf te bezoeken en even na te praten bij een gratis drankje.

De voorstelling vindt plaats op zondag 21 april om 15 uur in de Sint-Catharinakerk in Herentals. Kaarten kosten 5 euro, en 1 euro voor houders van een UiTPAS met kansentarief. Inschrijven is wel verplicht en kan via [email protected]

Bron: HLN 4 april 2024