Kerstmis is een nieuw licht – 800 jaar Greccio

Kan een oud verhaal ons vandaag inspireren voor het leven van nu?
Mag Kerstmis nog steeds ons hart verwarmen en ons brengen in een nieuw licht?
Hoe kunnen Franciscus en Clara ons inspireren en ons laten delen in hun diepe vreugde?

In het spoor van Sint Franciscus

Franciscus, een heilige man van 800 jaar geleden, blijft mensen inspireren om het evangelie in alle eenvoud en waarachtigheid te beleven. Midden de overvloed en drukte, beleeft hij de vreugde van de armoede en eenvoud. Hij voelt een enorme verbondenheid met de persoon van Jezus. Hij wil deze verbondenheid ook beleven met de mensen rondom hem. 800 jaar geleden brengt hij in Greccio mensen samen rond het kerstverhaal en speelt het verhaal na in een grot. Voor de eerste keer kunnen mensen kijken en meeleven met een levende kerststal. Hij zet daarmee het feest van Kerstmis,   de menswording van Jezus, in een nieuw en helder licht.

We komen samen om ons te laten inspireren door Franciscus en Clara.
Iedereen is van harte welkom.
Meer info en details vind je op het einde van dit bericht.

Franciscus en de Menswording

Woensdag 11 oktober 2023:          Klaas Blijlevens

Franciscus heeft sinds het kruisbeeld in San Damiano tot hem sprak een bijzondere relatie met Jezus opgebouwd. Hij wilde het geheim van de Menswording levend voor zijn bijna blinde ogen ‘zien’. Daarom vierde hij in die nacht Kerstmis in Greccio. Maar het geheim van de Menswording voltrekt zich elke dag in de eucharistieviering. Dan wordt Jezus opnieuw in ons hart geboren. Het maakt mij zielsgelukkig te beseffen en te mogen vieren dat alleen in het christendom en in geen enkele andere godsdienst de ‘Godheid’ zo diep menselijk ons mensen nabij komt..

Clara van Assissi en de Menswording

Woensdag 25 oktober 2023:           Charlotte Reyns

Menswording is een gebeuren in de tijd, in ons hart, in onze gedachten en in ons handelen: het omvat ons leven. Clara, eerste vrouwelijke volgelinge van Franciscus, was zoals Franciscus gefascineerd door het kerstgebeuren, maar vooral door Jezus, de Zoon van God, die mens werd.  Clara is een opmerkelijke vrouw en in haar geschriften en in de bronnen over haar kunnen wij lezen hoe de menswording in haar leven,  in dat van de zusters en de broeders, in de orde en in  de wereld een bijzondere plaats krijgt. Door haar spiritualiteit kreeg Kerstmis voor mij een diepere dimensie..

Het nieuwe licht van Kerstmis

Woensdag 8 november 2023:        Barbara Mertens

Met een Kerststal zonder figuren met alleen maar een os en een ezel, en het kindje Jezus in een voederbak, nodigt Franciscus ons uit zélf deel te nemen aan het heilsgebeuren. We worden tijdgenoten van het Kerstgebeuren, van het moment waarop de Schepper van het universum afdaalt tot de kleinheid van ons mens-zijn om ons nabij te zijn. Het Kerstverhaal doet mij beseffen dat juist in onze menselijke zwakheid en broosheid Gods kracht – die alles schept en transformeert – een weg vindt. Juist daar brengt hij licht in het duisternis en begint hij iets nieuws.

Waar?

in onze kloosterkapel : Kapucijnenstraat 9 2200 Herentals, telkens om 20h

Info en inschrijven

Wie geïnteresseerd is kan zich melden: via email: [email protected]

tel.: 014/22.28.21 (klooster, vraag naar Klaas) / gsm.: 0473/49 40 67 (Heidi)

via de Sint Antonius parochie bij medebroeder Toon

 

Vrede en alle goeds
De kapucijnen van Herentals